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Welcome and Introductions 

Melissa Porterfield welcomed RAP members and introductions were conducted. The 
goal of the group is to discuss topics and concepts and to reach a consensus 
concerning the topics and concepts discussed.  Consensus is defined as a willingness 
of each member of the RAP to be able  to say that he or she can live with the decisions 
reached and recommendations made and will not actively work against them outside of 
the process.  Mrs. Porterfield discussed housekeeping issues.  The next AST RAP 
meeting will not be March 26, 2012.   

The meeting agenda included a public forum. The public forum portion of the meeting 
provides an opportunity for the public to provide comments to the RAP.  Individuals that 
were interested in speaking during the public forum were asked to contact Ms. 
Porterfield.  Since there were no individuals that signed up for the public forum, the 
public forum was not held.  These public forums provide an opportunity for members of 
the public to provide feedback to the group. 

Meeting notes were taken and would be distributed to the group for review. The meeting 
notes must be posted within 10 days after the meeting. 

 

Prior to the RAP meeting, documents were provided to the AST RAP members and 
interested parties which included the following: 

• Strawman document of Section 145- a new section of the regulations to address 
the facilities located in the City of Fairfax  

• Strawman document of the existing regulation 
• Section by section summary of changes in the strawman document 
• Key Suggested Regulation Changes for the AST Regulations that identified eight 

areas the agency previously identified as potentially needing revision 
 

Discussion of Draft Regulatory Language –Fairfax Facility 

Mrs. Porterfield indicated that the agency reviewed the comments regarding the 
proposed regulatory language for Section 145 (new City of Fairfax requirements) of the 
AST regulation.  The draft language is the agency’s suggestion for how the new 
regulation should be addressed.  Mrs. Porterfield asked for group comments.  The 
following are the items discussed by the group: 

• The applicability of the agency’s draft language to small (less than 30,000 
gallons) horizontal tanks that are not in contact with the ground.  Members were 
concerned that the agency’s draft language would require release prevention 



barriers (RBPs) for the horizontal tanks that are not in contact with the ground 
and within a dike.  A dike designed to catch a release from a 1 million gallon tank  
should catch a release from the smaller horizontal 30,000 gallon tanks.  
Photographs of the small horizontal tanks under discussion were sent around the 
room.  Members recommended clarity regarding the tanks that are required to 
have RPBs.  The group began discussing Section 145.A.2 of Mr. Andrew 
Wilson’s draft language which was as follows: 

“…Existing horizontal tanks that are installed with the tank shell not in 
contact with the ground and that are installed in containment areas 
meeting the requirements of an RPB as defined elsewhere in this 
regulation or that are located within earthen containment dikes and are 
included in the daily and weekly inspections required by 9VAC25-91-130, 
section A, paragraph 7, shall be considered to be in compliance with the 
requirements of this section…” 

 
RAP members discussed using the words “off the ground” or “elevated” instead 
of “horizontal” in reference to the above draft language suggested by Mr. Wilson.  
The group discussed different implications and wording to express that tanks not 
in contact with the soil be excluded from the RPB requirement.  It was suggested 
that the Steel Tank Institute’s (STI) definition of “elevated AST” be used and 
defined in the new regulation.   
STI defines an “Elevated AST” in STI SP001 (September 2011 5th edition) as “An 
AST which is not in contact with the ground and which is raised above the 
surface of the ground or bottom of a vault using tanks supports.  An elevated 
AST allows for a visual external inspection of the bottom of the primary tank.  
Examples of elevated tanks are tanks constructed on grillage or grating, or tanks 
on supports.” 
 

• The definition of “tank” was also discussed and variations of the word “tank” and 
“AST”. 
 

• The potential consequences of Section 140 and Section 145 reading differently.  
 

• The applicability of daily and weekly inspections for the tanks that will be 
regulated under Section 145. 
 

• The current definition of RPB under VA regulations, Spill, Prevention, Control, 
and Countermeasures (SPCC) regulations, and industry standards/practices was 
discussed.  It was indicated that SPCC only protects navigable waters and 
Virginia regulations are written to protect surface water, groundwater, and land .  
The suggested language matches the new performance standards under current 



Section 140.   Industry defines RPBs differently.  STI SP001 Standard for tanks 
under 30,000 gallons has a different definition of RPB than Virginia or SPPC 
rules.  

• Strength testing was discussed.  Members felt that the language needed to 
clarify when strength testing would be required. The way the language is 
currently drafted it appears that all tanks must be strength tested.  Members 
discussed whether or not strength testing should appear in Section 145 since the 
Uniform Statewide Building Code (USBC) and API Standards 653 and 652 
indicate when strength testing should occur.  The RAP members reached a 
consensus that strength testing should be included but further discussed the 
language that should be used.  For clarity, the group contemplated adding the 
words “altered” or “upgraded” to Section 145.B of the draft language.  The group 
decided that “altered” should be used to conform with the language in the USBC.  
 

• If Section 145.C was amended to include ASTs “altered” then Section 145.D 
should also be amended. 

  



RAP members reached a consensus that the regulatory language for 9VAC25-91-
145 should read as follows: 

9VAC25-91-145. Performance standards for certain aboveground storage tanks 
located in the City of Fairfax.  

A. The requirements of this section apply to aboveground storage tanks at facilities 
with an aggregate capacity of one million gallons or greater existing prior to January 29, 
1992, and located in the City of Fairfax.  
 
      B. All ASTs altered as required by this section shall be strength tested before being 
returned to use in accordance with the applicable code or standard under which they 
were built. 

 
      C. All ASTs shall contain a release prevention barrier (RPB) either under or in the 
bottom of the tank. The RPB shall be capable of: (i) preventing the release of the oil and 
(ii) containing or channeling the oil for leak detection. Existing elevated ASTs that are 
installed in containment areas meeting the requirements of an RPB or that are located 
within earthen containment dikes and are included in the daily and weekly inspections 
required by 9VAC25-91-130 A 7 shall be considered to be in compliance with the 
requirements of this section. 

D. All ASTs altered as required by this section shall meet the applicable standards 
and requirements found in the Uniform Statewide Building Code or other standards 
approved by the board. Approval and any applicable permits shall be obtained from the 
local building official before altering ASTs. 

 
E. Operators of facilities subject to this section shall meet the performance 

standards of this section no later than July 1 , 2021. 
 
Also add the definition of “Elevated AST” from STI SP001 (September 2011 5th 

edition) to definition section of the regulations. 
 

Discussion of Technical Amendments to the Regulations 

Previously the agency identified eight potential areas the agency was considering 
revising in the regulations.  A summary document was developed that identified the 
eight areas and described how the strawman document was revised in these eight 
areas.  Items the agency was considering amending :  

Key Suggested Regulation Changes for the AST Regulations 



1. Applicability – Agency explained that we did not have the authority to delete the 
references to 1320 gallons because of the way the statute was written. 
  

2. Belly Tank Clarification – One RAP member suggested that we add to the 
exclusion that the fuel in the tank is only supplying that piece of equipment that it 
is part of.  
 

3. Secondary Containment – Group discussed the requirements for secondary 
containment under USBC, NFPA 30, and 40 CFR 112.  It was also noted that the 
reference to (1992) 40 CFR 112 was deleted on Page 25 of the draft regulation 
but not Page 18-line 32.  The regulation should reference the same version of 40 
CFR 112 in both of these places.  One member was concerned that Page 18, 
Line 32- (maximum capacity of any single compartment of a vehicle loaded or 
unloaded in the transfer area) isn’t exactly what 40 CFR 112 states.  It was also 
suggested that we change “transfer area” to “loading rack” since “transfer area” 
may be too broad for some applications . 
   

4. Updating Publication and Code References – Members discussed the 
meaning of the -“NOTE” on top of pg. 44 of the strawman document.  Emory 
Rodgers explained that the USBC comports with building codes and covers tanks 
that are not regulated by this regulation (or DEQ).  But the note only refers to 
“portions” of this regulation.  This is just making a reference to let people know 
that there may be other requirements under USBC.   
 

5. Clarify applicability of regulation to tanks with contents that meet the 
definition of oil but are solid (not liquid) at standard temperature and 
pressure (e.g., asphalt, Bunker C, paraffins).  No changes proposed to this 
section by the agency.  
 

6. Variances – One member suggested that it would make more sense to integrate 
“variances” into the specific applicable sections.  If the “variances by regulation” 
were integrated, then “variances” would appear twice in the regulation since the 
statute requires that “variances” be a separate part of the regulation.  
 
It was also suggested that in order to coincide with the previous discussions that 
the wording in variance number 1 be changed to “elevated” instead of “totally off 
ground”.  The group discussed the meaning of “totally off ground”.  “Totally off 
ground” is in the law.  “Elevated” could be a definition for “totally off ground”.  
Historically, DEQ does not interpret off ground as sitting on concrete  only.  It was 
indicated that some tanks are inside buildings but not elevated, such as tanks 



located in basements. One member indicated that STI SP001 inspection is 
presumed to be able to see the entire tank. 
 

7. Clarify applicability of regulatory requirements to portable tanks.  
Minor modifications to the closure requirements have been made to allow 
flexibility for smaller tanks to be closed using an alternative to soil sampling. 

 
8. Simplify fee structure. 

No changes were made to this section.  This section may be discussed at a 
future meeting, but the agency has not shared any proposed changes to this 
section. 
 

RAP Member Concerns 

• One member was concerned about the change indicated on Page 21, line 17-20 
being more than a non-substantive change. 
 

• Definitions – Consider adding “Elevated AST” definition. 
 

• Applicability – The group discussed the feasibility of increasing applicable sizes 
of individual tanks for pollution prevention and ODCP requirements since many 
small tanks add up to an aggregate facility capacity of 25,000 gallons which 
make ODCP and P2 requirements applicable to the facility.   One member felt 
that SPCC rules adequately regulate these facilities.  Different minimum tank 
capacity requirements were considered, but it was indicated that the tank 
capacity should match the current statute.  It was suggested that 12,000 gallons 
or less capacity be considered by a regulatory variance.   It may be added as a 
variance but the statute only mentions variances to Inventory Control.  The 
Attorney General's office will review the proposed regulation presented to the 
State Water Control Board to make sure the regulation is consistent with state 
statute.  
 

• The members discussed the possibilities of double-walled USTs being exempt or 
excluded from aggregate capacities or other types of systems that have gone 
above and beyond the current requirements.  DEQ’s Environmental Excellence 
program was also suggested as a solution to this suggestion.  Mrs. Porterfield 
indicated that DEQ needs to research this issue.  DEQ staff indicated that most 
releases are from piping and overfilling thus a double-walled tank is not usually 
the source of the release. 
 



• The members also discussed the differences in Virginia’s ODCP and the Federal 
SPCC requirements and intentions. ODCP is to protect VA environmentally 
sensitive areas (i.e., including ground and surface waters, and land) and keeping 
large spills from reaching Virginia waterways.  SPCC only applies to facilities that 
fall under the Clean Water Act that may pollute navigable waters and does not 
include groundwater or land protection, so there are likely facilities that aren’t 
regulated by SPCC that are regulated by Virginia’s regulations.  
  

• Informal and Formal Inspections 
 
→ The group discussed adding STI standards (SP 001) to informal and formal 

inspections for ASTs 12,000 gallons or less. UL 142 was also discussed as 
an industry standard other than API 653.  It was suggested that the 
regulation state “industry standard” instead of API 653.  Group suggested 
that the inspections be changed to API 653, STI SP-001, or another method 
approved by the board.  API 653 reference needed to be updated to the 
newest edition. 

→ Add reference to API 651 (cathodic protection for tanks) to list of standards 
that are mentioned on Pages 18 and 19.   

→ API 2350 Overfill Prevention may be published this July 2012.  
 

• Visual and Daily Inspections (pg. 19)  
→ Allowing flexibility to the weekly inspection checklist. 

 
→ It was also mentioned that DEQ’s reference to 60 degrees F at 14.7 pounds 

per square inch may be in conflict with Section 59.1-153 of the Code of 
Virginia. 

 
• Piping Pressure Testing  

→ DEQ cannot exempt aboveground piping from pressure testing requirements 
due to the exemption not appearing in the statute.  

→ First valve rule was discussed from AST that connects an AST with 
production process tanks or production process equipment.  It was 
suggested that the agency consider changing to “pipes or piping beyond the 
first valve within containment….”(Page 5 line 39). 

→ Discussion of pressure testing requirements. 

  



Section 130 

Mrs. Porterfield walked the group through the changes and the reason for the changes. 
The group discussed the following topics: 

• The requirements under Page 16, line 7 for formal re-inspections -SP 001- STI 
standard says every 20 years.  Virginia’s statute requires formal re-inspections 
every 10 years. 

• 12,000 gallon exclusion does not appear for the small tanks under pollution 
prevention requirements, but appears in law. 

• The group suggested that the ordering of the requirements for facilities of under 1 
million gallons and over 1 million gallons of oil requirements be swapped due to 
logic.  The suggestion was made to list all requirements that facilities greater 
than 25,000 gallons must meet in section A, then list the additional requirements 
for facilities of 1 million gallons or more must meet in section B.  It was also 
suggested that DEQ use a different color to identify reorganization instead of 
actual additions or changes (instead of redline). 

• Fees may be addressed at a later date. 
• Asphalt tank issues may be suggested by RAP members, but the agency has not 

proposed any changes. 


